HTTPS

Introductie

De communicatie van en naar de WZS (WoonZorg Server)- applicatie maken gebruik van HTTP(S). Er zijn een aantal sterke argumenten voor het gebruik van HTTPS, de veilige versie van HTTP.  

HTTPS versleutelt de gegevens die worden verzonden tussen de webbrowser van de gebruiker en de webserver. Hierdoor worden gevoelige informatie beschermd tegen onderschepping door kwaadwillende. In tegenstelling tot HTTP, waarbij de gegevens in platte tekst worden verzonden en gemakkelijk kunnen worden onderschept en gelezen. 

HTTPS beschermt tegen man-in-the-middle-aanvallen, waarbij een aanvaller de communicatie tussen de gebruiker en de server tracht te onderscheppen en/of te wijzigen. Met versleuteling via HTTPS, kunnen de partijen waarmee informatie gedeeld wordt elkaars identiteit verifiëren.  

De gegevens die via deze methode uitgewisseld wordt zijn uiterst gevoelig van aard. Het gaat onder meer om: 

  • Persoonsgegevens van bewoners, inclusief medische gegevens 
  • Persoonsgegevens van gebruikers, inclusief wachtwoorden

Bovendien dwingen partners meer en meer het gebruik van HTTPS af. Zo dreigt ZappS bijvoorbeeld niet meer te werken zonder HTTPS.

SSL via een CareSolutions subdomein (.malta-belgium.be)

In de nieuwe versie van WZS is een ondersteuning toegevoegd voor het verkrijgen en valideren van SSL/TLS-certificaten.  WZS kan de vervaldatum van het SSL/TLS certificaat detecteren en ontzorgt u door automatische hernieuwing. 

Vanaf eind september 2024 zal het gebruik van HTTPS een vereiste zijn voor alle communicatiestromen met WZS. U kunt hierbij kiezen om een eigen SSL certificaat te gebruiken waarbij u zelf verantwoordelijk bent voor het beheer en automatische vernieuwing, of u kiest er voor dat WZS voor het beheer en automatische vernieuwing van het SSL certificaat instaat.

Of nu al HTTPS geconfigureerd is kan je nakijken via het groene wolkje in WZD/WZM of in de instellingen van Zapps. Begint het adres van WZS met HTTPS:// dan is het goed. Indien niet is er actie nodig. 

Voordelen van een SSL certificaat via WZS

  • Beveiligde communicatiestromen
  • U dient niet te beschikken over een eigen domeinnaam
  • Automatische hernieuwing van een SSL certificaat

Interesse? Meer info? Contacteer ons Salesteam via het contactformulier